Vallhundstävling i Fallängetorp

Vallhundstävling i Fallängetorp, norra Västmanland.Till helgen, den 4 och 5 oktober, är det vallhundstävling hos oss i Fallängetorp, norra Västmanlnad. Ungefär 40 startande i den högsta klassen tävlar om rankingpoäng till SM. Första start blir klockan 8.30 och spänningen kommer att vara på topp, det känner vi redan nu. Fika och grillat från Gröna Hagars Kött kommer att serveras. Fri entré!

Nu till helgen anordnas Westmanlands Vallhundsklubbs IK 2 vallhundstävling på får hos oss i Fallängetorp, norra Västmanland. IK 2 är den högsta klassen där de mer erfarna ekipagen tävlar om rankingpoäng till SM.

Tävlingsmomenten symboliserar praktiskt arbete hemma på gården och målet är att få fram bra arbetshundar.

Tävlingen går ut på att hunden, på förarens kommando, ska springa ut i en vid båge och hämta en grupp får om cirka 5 djur som finns utställda 250 – 300 meter bort. Fåren ska lugnt och balanserat drivas till föraren och sen vidare bort från föraren genom två olika mål bestående av grindgenomgångar. Hunden driver djuren helt själv på förarens kommandon som oftast sker genom visslingar. Fråndrivningen är cirka 300 meter lång och föraren måste stå kvar vid startstolpen.

Därefter ska hund och förare tillsammans dela bort två djur. Djuren samlas sen ihop och drivs in i en fålla.

Domaren har genomgång med de tävlande kl 8.00 och första start blir cirka kl 8.30. Det blir cirka 40 startande och varje ekipage har omkring 10 minuter tillgodo. De tio bästa ekipagen för dagen får rankingpoäng. Maxpoäng är 100. För varje avvikelse från idealet ges avdrag.

Att träffa och se andra ger inspiration och möjlighet till att mäta sina egna kunskaper mot andras. Vi välkomnar både tävlande och publik! Fika kommer att serveras och grillat från Gröna Hagars Kött likaså.

Fri entré!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *