Bondelivet på Fallängetorp

fårifamn

Livet på gården skiftar beroende på säsong. Under vintern och våren bor fåren i sitt stora Fårpalats. Då ger vi djuren ensilaget, gräset som vi skördat under sommaren, med hjälp av utfodringsvagnen. I Fårpalatset kommer vi nära tackorna och dagligen får vi möjlighet att klia tackorna under hakan.

På våren när lammen föds jobbar vi i Fårpalatset dygnet runt. Det är härligt att sniffa på de nyfödda lammen, smeka deras mjuka päls och uppleva lyckan hos flasklammen när maten kommer.

Gårdens kossor älskar att vara ute i den friska luften och går ute året runt. I kossornas vinterbostad, lösdriften, bäddar vi för vinterns kalla vindar med värmande halm. Där ligger kossorna gärna och idisslar och värmer sig. Varje dag är vi hos dom och fyller på mat, ger dom mer gosig gul halm och kollar att alla mår bra. När sommaren kommer är det dags för kalvningen och då tittar vi till dem oftare.

Under sommarsäsongen flyttar både fåren och kossorna med alla sina lamm och kalvar ut på sommarbete för att mumsa på det härliga gröna gräset och sola sig i värmen. Lamm och kalvar njuter av stora ytor att springa och leka på. Med traktor och vagn får vi då ta oss runt till alla djuren och se till att de mår bra och har vatten och mat så de kan äta sig mätta.

Gårdens hästar bor i det Nya stallet, som ligger granne med hönshuset. Under vintersäsongen går hästarna ut och in från hagen varje dag. Då blir det mycket pyssel i stallet med mockning av boxar och skötsel av hästarna. Under sommaren går hästarna ute på grönbete och mumsar på det friska och härliga gräset. Hönsen springer fritt på stallbacken och pickar gärna mask och rensar ogräs. Varje dag får vi se till att de har vatten och mat och plocka deras ägg ur redena. Vintertid bor de i det varma och sköna hönshuset.

På Fallängetorp finns det två viktiga hjälpredor, våra bordercollies Ted och Chip som arbetar med att valla fåren. De älskar att få mycket klapp och gos av alla som hälsar på och är gärna med oss ute i det dagliga arbetet.

Joker, Lillfia och de andra katterna jobbar hela tiden med att fånga råttor och däremellan kan vi se dem njuta utsträckta på någon sten och vila sig. Under vintern värmer de sig under husgrunden eller ibland inne hos Bonden.

Vill du vara med och få vara en del av Bondelivet på Fallängetorp? Läs mer om vilken aktivitet som passar dig bäst nedan:

Välkomna att uppleva Bondeliv på Fallängetorp lantgård!