Skogsbranden

Förra onsdagen, den 30 juli, kom tjuren Noppe till oss på Fallängetorp efter att ha bott i Skogbyn under en tid. Noppe fann sig i sin nya miljö medsamma, och gick genast in för att uppvakta och charma kossorna i hagen. Vi fick också en Lärkfalkfamilj på besök. De underhöll oss med flyguppvisningar och skönsång. Alla var vi, både människor och djur, fortfarande lyckligt ovetande om skogsbranden som skulle blossa upp ett dygn senare.


Lördagen den 2 augusti var himlen rökfylld men vi genomförde Kom till Gården som planerat. Vi hade omkring 160 besökare och dagen blev mycket trevlig. Naturligtvis gick tankarna till alla de som kämpade med skogsbranden, den som härjade bara 2 mil från oss. Vi vill tacka alla som besökte oss och hoppas snart få se er här igen.


Söndag den 3 blev vi på Gröna Hagars Kött tillfrågade av räddningsledningens sambandscentral om vi kunde komma till Klämstorp längs med Ramnäsvägen och förse hårt kämpande brandmän, militärer, bönder och andra frivilliga med mat. Vi åkte dit och grillade drygt 200 portioner hamburgare. Det blev mycket uppskattat. Somliga av de som kämpade med branden hade inte ätit lagad mat på flera dagar. Väl hemma i tryggheten igen kändes allt overkligt. Vi tänkte på alla de som fortsatte kämpa mot branden – detta riskfyllda arbete, i mörker och extrem värme.


Måndag den 4 fick vi meddelande från Sala kommun att alla de hamburgare som skulle serverats på Grillnatta under kvällen istället skulle grillas och serveras till brandfolket. Vilket bra beslut! Uppslutningen i bygden var fantastisk. Bygdecentret på bilden är navet i all verksamhet gällande service i brandbekämpningen som mat, vatten, bränsle till fordon och maskiner med mera.


Skogsbranden i Västmanland.
Arbetslaget som lagar hamburgare till brandpersonalen. Bygdecentret i Västerfärnebo under skogsbranden.
Från söndag till tisdag kunde vi förse hårt arbetande brandmän, helikopterförare, militär och frivilliga med totalt ca 700 hamburgare och en hel del korv. Stort tack till alla som på olika sätt hjälpt oss.


Tisdag den 5 evakuerade vi våra djur undan den stickiga, tungt liggande röken; 3 hästar, 500 får och 30 nöt. Två lastbilar hämtade dem varav en med släp, samt 12 djurtransporter. Tack alla som hjälpte oss. Vi hade pressbesök av Expressen också!


Hur det än är så har vi haft tur. Vi och alla våra djur är oskadda. Och vi vågar oss, trots allt som hänt och fortfarande händer, på att försiktigt blicka framåt.


Karta över skogsbranden.
Karta över skogsbranden.

Här kan man se skogsbrandens utbredning och läget på Fallängetorp och de andra gårdarna i Gröna Hagars Kött.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *