KRAV – miljömärkning för ekologisk mat

KRAVKRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion och låg klimatpåverkan. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) inte användas.

KRAV har också tydliga regler för hur djur ska hanteras, de ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisar, kor och får går ute hela året.

Kravmat är ärligare mat – utan onödiga tillsatser som syntetiska aromämnen, smakförstärkare eller färgämnen. Hälsa kan dessutom handla om psykiskt och fysiskt välbefinnande, som KRAV också står för. En kravgodkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är undermåliga.

KRAV

  • bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel.
  • drivs i formen av en ekonomisk förening med 26 rikstäckande medlemsorganisationer/företag. Dessa representerar både producent- och konsumentintressen.
  • i dag finns det cirka 3 600 kravlantbrukare
  • 5 500 kravcertifierade produkter
  • cirka 180 importörer.