Att göra inom trettio minuter från Fallängetorp lantgård

SvartådalenI Svartådalen finns ett rikt utbud av natur- och kulturaktiviteter. Följ med på något av alla safarin som erbjuds för ugglor, tranor och örnar eller ge dig ut på egen hand för att vandra, paddla eller cykla. Utrustning finns att hyra.

Vill du bada eller fiska kan du göra det i en av Sveriges renaste sjöar, Stävresjön. Fiskekort finns att köpa på många ställen i bygden.

Besök gärna Svartådalens vackra kyrkor och hembygdsgårdar i Västerfärnebo och Fläckebo. De har ett rikt utbud av evenemang.

Bygdens historia för dig till många intressanta platser.

Gratis kartor finns att hämta vid Svartådalens Bygdecenter i Västerfärnebo.

Återkommande i Svartådalen

Sveriges äldsta dragspelsstämma, Kom till Gården, Konst- och hantverksrundan liksom Svarta Maran är återkommande evenemang i bygden.

Läs mer på Visit Svartådalen.


Från Fallängetorp kan du inom trettio (30) minuter med bil nå alla tänkbara aktiviteter och allt som ryms mellan runstenar och bakverk – allt möjligt av natur- och kulturupplevelser! Här följer några exempel på vad du kan göra.

****** DENNA SIDA ÄR UNDER OMBYGGNAD MEN KOLLA GÄRNA IN PÅ Visit Svartådalen eller Destination Sala för en massa bra tips! *******

Runstenen i Fläckebo

OdendisastenenI Fläckebo finner du, utöver den vackra, gamla kyrkan och hembygdsgården en runsten – Odendisastenen. Stenen restes av bonden Holmgöt som en hyllning efter hustrun Odendisa i Hassmyra, Fläckebo.

I Fläckebo kan du också besöka Orgelmuséet.

Sala Silvergruva

Sala silvergruva var under minst 400 år Sveriges största och viktigaste producent av silver. Besök gruvan och ta del av dess långa och spännande historia!

Skultuna Bruk

Skultuna-ljusstakeSkultuna Messingsbruk är ett av Sveriges populäraste turistmål med Fabriksbutiker, Museum och Café. I 400 år har bruket tillverkat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest – med samma känsla för tidlös design.

Ta ett svalkande dopp …

Det finns många sjöar lämpade för bad i Svartådalen. Allt från undanskymda skogstjärnar till organiserade badplatser.

… eller ett varmt bad på Sätra Brunn!

På Sätra Brunn kan du njuta av varma bad, sköna behandlingar och av lugnet, av rogivande musik och tända ljus.

Fornfynd i Västerfärnebo

StenyxaVästerfärnebo är ett av de områden i Mellansverige där man hittat flest stenåldersyxor.
Här finns gott om historia från Gustav Wasas tid då danska krigshärar utkämpade slag mot västmanlänningar och dalkarlar.
I Färnebo Gammelgård finns ett flertal historiska fynd samlade.

Mat och dryck

Måns-Ols Utvärdshus ligger vackert vid sjön Långforsen i utkanten av Sala. Här kan du äta dagens rätt med svensk husmanskost eller à la carte. Måns-Ols har fullständiga rättigheter.

Här kan du hyra roddbåt eller segeleka. Här finns också en kägelbana.